6400 на фолклорния фестивал “Сурва”

Традиционният фолклорен фестивал „Сурва” в Перник празнува 50-годишнината си с рекорден брой участници и гости.

Заявки за участие в маскарадния парад има от 110 групи, като общо достигат близо 6400 души.

От чужбина има 19 групи, което е най-големият брой през годините. Повечето от гостите са от Сърбия, Македония, Гърция и Румъния, но има и такива от по-далечни страни. Тази година интерес към пернишкия фестивал е проявила група от Мали, която ще представи африкански маскараден обичай.

Освен представянето на многобройните танцови състави, „Сурва” привлича гости от цялата страна с богата програма, която включва научна конференция, работилница за маски, фотографски конкурс и изложба, литературен конкурс за деца и няколко концерта. Едно от най-обичаните събития на празника всяка година е кулинарната изложба „Вкусно по нашенски”, в която сили в кухнята мерят баби от пенсионерските клубове в цялата област и показват най-добрите си умения. В изложбата имаше и гости от съседна Сърбия, които кметът на град Перник д-р Вяра Церовска специално поздрави с добре дошли. От ранни зори на 30 януари на софрите пред Младежкия дом бяха наредени баници, питки, сарми, пълнени чушки, боб, качамак, различни видове сладкиши. След като показаха какви майстори са в кулинарията, домакините поканиха всички гости да се почерпят с нашенските ястия. “Всяка година идваме на “Сурва”, това е най-големият празник по нашия край. Колкото и да ни е трудно, винаги успяваме да приготвим по нещо и хората много ни се радват”, сподели пред “Дартс нюз” възрастна жена от село Драгичево, която си бе подготвила специална носия за празника. За да не липсва нищо на традиционната българска трапеза, фирма „Лактима Балкан” осигури щедри количества кисело мляко и айрян за дошлите на дегустацията.

Тридневният празник се провежда под патронажа на Министерството на културата като значимо национално събитие и с домакинството за юбилейното издание на кмета на Перник д-р Вяра Церовска. Фестивалът се съпровожда от поредица съпътстващи прояви. В НДК в София бе открита фото изложба, посветена на “Сурва”. В местния исторически музей са показани маски на сурвакари от различни райони на Пернишкия край. Историята на фестивала в снимки и документи показва в изложба Държавен архив – Перник. Всички галерии в града разказват с картини, рисунки и пластики за вълшебството на празника, пресъздадена от творците. На 29 януари от 16:00 ч. генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова откри изложбата „Сурова в Пернишко“ в Националния етнографски музей към Българска академия на науките. Изложбата се организира по повод вписването на Народния празник Сурова в Представителния списък на Нематериалното културно наследство на човечеството под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.  Така след Бистришките баби, Нестинарството и традицията за тъкане на чипровски килими, нашата страна записа поредния елемент в края на 2015 г.

Фестивалът продължава до 31 януари, когато в 18:00 ч. ще бъде закрит с тържествен концерт.

Диляна Маринова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание