Как се прави истинско кисело мляко и айрян показаха в „Лактима Балкан”

Уникалната технология при производството на истинско кисело мляко, айрян и млечни продукти показаха в предприятието „Лактима Балкан” във Велико Търново. Днешният ден беше своеобразен гид за медии от цялата страна, които успяха да се докоснат до тънкостите в производството, процесите от набавяне на суровините до тяхната преработка и разпространение в търговските мрежи.

Оказа се, че „Лактима Балкан” е инвестирала през последната година 2,5 милиона лв. за най-модерни машини и оборудване. 1,5 млн. лв. са инвестициите и за строително- монтажни работи в предприятието. Всичко това и добрата маркетингова политика помагат на „Лактима Балкан” да запази ръст на производството от 30% през последните години. 101 000 тона айрян е произвело предприятието за 20 години, 65 вида и вкуса млечни продукти са минали през пазара.

Важна роля за качеството на крайния продукт играят всичките стъпки, по които се преминава в производствения процес. Стоян Стоянов, който е директор на производството показа пред медиите производствените помещения и модерната техника, с която се обработва суровото мляко. Още на входа ни посреща схемата на производството и всички стъпки, които трябва да се извървят за създаването на висококачествено кисело мляко, айрян и млечни продукти.

„Изкупуваме мляко само от ферми, които са първа група и отговарят на всички изисквания за качество. Млякото се превозва със специални транспортни средства. От там пристига в приемната ни. Прави му се анализ за за качество и дали има инхибитори. Инхибиторите пречат на млякото да се заквасва. Ние не купуваме такова мляко. След като млякото се приеме, ние правим заготовките, следва термична обработка, след което млякото се дава за заквасване. Продуктите в кофички се слагат в топла камера, там става ферментацията. След определено време се вкарват на студено, а на другия ден се освобождават за пазар след поредна проверка на качеството”, обясни Стоян Стоянов.

Производствената база на „Лактима Балкан” се оказа впечатляваща като компактност, модернизация, пълна хигиена и продуктивност. Основният фактор, който позволява млякото да запази своите най-добри показатели е максимално затвореният процес на производство. Журналистите успяха да видят и как малки опаковки се превръщат в големи ботилки след специална обработка в модерните машини на предприятието.

„При нас няма открит процес, само докато се напълнят кофичките и ботилките. Почти невъзможно е да се получи някакво замърсяване или какъвто и да било проблем с продукта”, обясни още Стоян Стоянов.

Изпълнителният директор на „Лактима Балкан” Михаела Христова направи презентация за продуктите на предприятието и неговата история, анализирайки пазара на мляко в страната. Тя подчерта няколко важни дати за „Лактима” от 1996г., в която предприятието е приватизирано, до 2016г., в която на пазара вече е пусната най-новата линия от био продукти. Христова подчерта, че „Лактима Балкан” инвестира в модернизации и високотехнологично оборудване, така че да оптимизира процесите, да поддържа хигиената на високо ниво и това беше демонстрирано по време на срещата. Инвестициите позволяват запазването на хранителните свойства на млякото и млечните продукти и увеличаването на срока на годност по естествен път.

„При нас хигиената е на фарма ниво, а за висококачествените продукти разчитаме на доказан екип от професионалисти. За да бъдем конкурентни на пазара, ние трябва да инвестираме постоянно в модернизацията и оборудването. По този начин произвеждаме качествени и модерни продукти. Ние растем много бързо и за да запазим тази тенденция, ние инвестираме в увеличаване на капацитета. Не на последно място постоянно разширяваме асортимента, като нашето био производство”, отбеляза по време на срещата Михаела Христова. Тя още веднъж наблегна на контрола при постъпването на суровините в предприятието.

„Още преди да бъде приета суровината вземаме проби. Ако не отговаря на нашите стандарти, ние връщаме суровината и не работим с нея. Нашият контрол не спира до тук, той продължава чрез изследване на заготовки, рецепти и целия производстен цикъл до пакетирането. След като се пакетира има един карантинен период, в който продуктие стоят в обособено помещение за 24 часа и отново се вземат проби. След което продуктите могат да отидат до търговската мрежа. Контролът не свършва обаче до тук. В магазините наши представители постоянно вземат на случаен принцип проби, за да контролират качеството във външни лаборатории”, обясни Михаела Христова.

Тя подчерта, че потреблението на пълномаслено кисело мляко с над 3.6% масленост, на айрян и на био млечни продукти нараства съществено през последните години. Това е ясно доказателство за предпочитанията на потребителите към по-пълноценна храна, които да удовлетворяват ежедневните нужди на тях и на децата, стана ясно още по време на срещата в производствената база на „Лактима”.

„За периода 2015 – 2016 г. пазарът на пълномаслени и високомаслени кисели млека нарасна с 10% и премина границата от 50% дял. Ръстът в стойност при айряна е 18.2% за изминалата година, а броят на сертифицираните био производители в млечния бранш се е покачил с 50% за същия период . Големият ръст в потреблението на тези продукти е ясно видим и означава, че пазарът ще продължава да се променя, при това в позитивна посока. Изискванията за качество и за хигиена са все по-важни, което ще даде съществени ползи за потребителите”, сподели още Михаела Христова.

Тя беше подготвила и изненада за журналистите, които станаха свидели на специална дегустация за качество на вече готовите продукти.

„Всяка една партида преминава през контрол и чак тогава излиза на пазара. Отгребвайки с лъжичката от кофичка с кисело мляко ние проследяваме дали продуктът запазва своята цялост. После проследяваме дали се образува суоватка от отгребаното място, което е признак за качество. Постарали сме се нашите вкусови качества на киселото мляко да са балансирани. Вкусът му не трябва да е нито прекалено сладък, нито прекалено кисел. Важно е като се разбърка да не се получават топчета, а сместа да е гладка. При подквасената сметана, която е наш нов продукт тя трябва да пада трудно, на късове от лъжицата”, обясниха главният технолог Ивелина Пенкова и мениджърът „Качество и контрол” Мария Богаданова.

Според специалистите от компанията млякото и млечните продукти, освен че са традиционни за българската трапеза, са изключително полезни за хранителния режим на малки и големи. Те осигуряват не само необходимите вещества за пълноценен начин на живот и развитие, а и свежест и добър тонус. Това е и причината в „Лактима” да работят 120 души, които са много важни за ръководството, въпреки модернизацията в технологиите.

В тази връзка „Лактима” изпълнява и своята социална функция през последните години, ангажирайки се с развитие на спорта, здравословен начин на живот и образование.

www.regnews.net

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание