Киселото мляко – храната на българите

Киселото мляко е храната на българина, то е необходимо и незаменимо, коментира докторът на биологическите науки инж. Петра Величкова, специалист-микробиолог. 

Млечните продукти са една от най-пълноценните и балансирани храни. Стремежът към здравословно хранене през последните години дава много положителни ефекти както върху информираността на потребителите, така и върху коректността на производителите, посочи експертът.

Киселото мляко има антиканцерогенно действие, хипохолестеролово, даже липедемично действие. Това означава, че то смила мазнините, намалява теглото и ред други благоприятни ефекти, уточни инж. Величкова. Преди сто години българите са били най-дълголетната нация. На 1 милион души тогава са се падали 1600 столетници. Млечните продукти са една от най-пълноценните и балансирани храни, познати на човека, те са изключително вкусни и са неизменна част от националната ни кухня от векове.

Днес кисело мляко се получава от овче, краве, биволско, козе или смесено прясно мляко чрез млечнокисела ферментация, предизвикана от специфична закваска. Полезният продукт съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерали, фосфор, калций, калий, желязо и много витамини. Подобен на българското кисело мляко продукт се произвежда в редица страни по света под името йогурт. По своите специфичен аромат, хранителни и лечебни свойства обаче оригиналното мляко се отличава от произвежданите извън България разновидности. Характерните му свойства се дължат на неговата микрофлора, която е комбинация на съдържащите се в закваската щамове Lactobacterium bulgaricum (LB) и Streptococcus thermophilus, обясни инж. Величкова.

Тя отрече спекулациите, че млякото е вредно и не бива да се консумира като сподели, че научните изследвания опровергават тези твърдения и млякото не може да бъде вредно. Има хора, които са чувствителни към него, липсва им ензимът лактаза, който разгражда млякото, и при консумацията на прясно мляко те се подуват. При тях обаче млечнокиселите продукти са подходящи, защото в тези продукти млечната захар е превърната в киселина.

Няма научни доказателства, че киселото мляко е вредно. Все повече се разпространяват като средство за лечение и подпомагане на организма за справяне с различни болести пробиотиците – полезни бактерии, които живеят в червата и подпомагат храносмилането, като в същото време потискат развитието на патогенни микроорганизми. Те представляват лиофилизирани закваски, които подобряват микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Източник: www.dartsnews.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание