Михаела Христова: Целта ми е Лактима Балкан да се развива устойчиво.

Българинът е взискателен потребител. Търсенето на качествени продукти нараства, смята изпълнителният директор на млекопреработвателното предприятие.

Госпожо Христова, наскоро вие връчихте една от наградите в конкурса на “24 часа” “Отличниците на България”. Вие самата бяхте ли отличничка в училище?

– Поздравявам екипа на “24 часа” за тази вдъхновяваща кампания, която ние от “Лактима Балкан” подкрепихме с огромно желание, защото вярваме в таланта и способностите на децата на България. Това е една мотивираща за младите хора кампания и вярвам, че ще бъде чест за всеки да принадлежи към клуба на отличниците.

А дали аз съм била отличничка? Мога да кажа, че от малка винаги съм се стремила да постигам високи резултати. Но ако някои под “резултат” разбират висока оценка, то за мен това винаги е било еквивалент на знания. Целта ми е била да получавам възможно най-много знания и да ги съхранявам възможно най-дълго време.

– В днешно време данните са в онлайн пространството, защо държите да ги съхранявате у себе си?

– Съгласна съм, но става въпрос за статистическите данни. Днес човек трябва да взема решения бързо, а този процес се подпомага от фундаменталните знания. Това са знанията, които ти дават едно логично мислене, а те не се получават наготово.

– Къде завършихте образованието си?

– Средното си образование получих в Италианския лицей в Горна баня. Гордея се, че съм преминала през тази институция, в която възприемането на знанията върви едновременно с изкуствата и физическите активности, а това дава всестранен поглед върху живота. В лицея имаше два профила – хуманитарен и природо-математически. Аз обичам точните науки и УНСС беше съвсем логичен избор. Записах икономическа психология. Завърших и международен мениджмънт в един от водещите университети – “Кингс Колидж” в Лондон. Избрах Великобритания, тъй като тя е определяна като колос в образованието, а “Кингс Колидж” е на едно от първите места в световния рейтинг на висшите училища.

– Вероятно сте учили в Лондон точно в разгара на кризата?

– О, да, така се случи. В УНСС преподавателите ни предупреждаваха, че живеем в условията на прегряваща икономика. Когато отидох в Лондон, световната финансова криза вече бе започнала. Казват, че по време на криза е най-добре да учиш нещо, защото така ще пострадаш възможно най-малко. Но аз имам чувството, че цял живот ще уча, такава е нагласата ми.

– Докато следвахте икономика в Лондон, представяхте ли си, че ще станете изпълнителен директор на млекопреработвателно предприятие? Защо всъщност се върнахте в България?

– Обучението в Лондон, а и Великобритания като цяло ми даде много. Докоснах се до различни хора, представители на култури от цял свят.
Образованието в чужбина дава друга перспектива, друг поглед. Контактите, изградени по време на обучението зад граница, са инвестиция за цял живот. Престоят в Лондон ми даде усещането за гражданин на Европа,а мога да кажа, защо не, и на света. Но връзката ми с България, с Велико Търново е по-силна от всичко. Хората тук ме вдъхновяват.

Щастлива съм, че на Острова натрупах знания, умения, изградих приятелства, които, надявам се, ще ми помогнат в бизнеса. Но се върнах в България, върнах се в компанията, в която започнах работа веднага след като завърших средно образование.
В “Лактима Балкан” работих, докато следвах в УНСС, преминавайки през всички отдели и стъпала в йерархията. Започнах от счетоводството. Това беше много полезно, защото на практика прилагах всички знания, които получавам, директно в работата си.

Когато се върнах от Лондон, се изграждаше нова стратегия за развитие на “Лактима Балкан”. Участвах в разработването ѝ, а скоро след това заех и поста изпълнителен директор.

– “Лактима Балкан” съществува от 1957 година. Не е ли трудно да се управлява фирма с толкова дълга история?

– Бих казала, че това е предизвикателството. Определено е много отговорно и задължаващо. Летвата е вдигната високо. Но това има и своите предимства, защото клиентите познават утвърдената марка и “Лактима Балкан” е еквивалент на качествено мляко, лоялни клиенти и партньори.

Винаги се стремя да съхраня постигнатото във фирмата и да надграждам върху него.

– В края на годината се правят равносметки – каква беше годината за “Лактима Балкан”?

– 2017 г. бих определила като успешна за компанията. Темпът, с който вървим, дава основание да смятаме, че ще завършим годината с 20% ръст на продажбите. И тъй като това е средният ръст за последните 3 години, можем да говорим, че развитието на “Лактима Балкан” е устойчиво. Това е и целта ни.
Автоматизацията и модерните технологии, в които инвестираме през последните години, при нас не означават съкращаване на работни места. Това по-скоро е равно на високотехнологичен производствен процес и съвременни условия на труд. Чрез това ние се стремим да запазим максимално хранителните качества на млякото.
Гордеем се, че тази година за пореден път увеличихме работните места и към момента те са 160.
“Лактима Балкан” е един от големите и предпочитани работодатели във Великотърновска област.

– Млекопреработвателният бранш обаче премина през доста проблеми през последното десетилетие, най-вече по отношение на суровината. Вие как се справихте с това?

– Тайната е в това да бъдеш коректен с партньорите си. Ние държим да изграждаме лоялни и дългогодишни връзки с тях. По отношение на суровинното обезпечаване е голяма грешка да се възползваш от едни временни трудности, с цел да извлечеш изгода от ситуацията. Държим отношенията ни с фермите да са такива, че и двете страни да са доволни. Затова в “Лактима Балкан” нямаме този проблем със суровината. Ние работим години наред с едни и същи ферми, подкрепяме ги и получаваме коректност от тяхна страна. Нашето млекопреработвателно предприятие се намира във Велико Търново. Това ни помага, защото имаме достъп до много доставчици на суровина, работещи в природно чист район на страната.

– Това е хубаво, но накрая на веригата успявате ли да постигнете приемлива цена за продуктите, които произвеждате?

– Българският пазар е много чувствителен по отношение на цените. Но аз смятам, че качеството на продукта е далеч по-важно за потребителя от това на всяка цена да пазарува евтино. Хората все повече четат, информират се и разбират, че е много по-изгодно за здравето им да купят малко по-скъп продукт, но с високо качество. Това не се постига за ден и приносът е на дългогодишния труд на целия екип на “Лактима Балкан”.

Портфолиото ни се състои от широка гама продукти- прясно и кисело мляко, айрян, плодови млека, сметана, цедено мляко. Отговорихме и на търсенето на биопродукти като пуснахме “Био Лактима Балкан” прясно, кисело мляко и айрян с хималайска сол.
Характеристиките на всички тези продукти ни позволяват да работим и на чужди пазари. Засега изнасяме само в Европа.

– Какъв е българският потребител?

– Българският потребител все повече се стреми към здравословния начин на живот и купува качествени продукти. Това ни радва, защото можем да отговорим на търсенето.

Българинът е взискателен потребител. И това ни стимулира. Непрекъснато правим проучвания, за да отговаряме на изискванията на пазара. Вярваме, че успехът се крие в ежедневния стремеж да ставаш все по-добър. Това е двигателят на нашия екип.

Интервю от 24 часа

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание