Прерязаха лентата на „Балкан Арена” във Велико Търново

Стотици жители и гости на Велико Търново присъстваха на официалното откриване на новия спортен комплекс „Балкан Арена”.

Лентата на модерното съоръжение беше прерязана от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, кмета Даниел Панов и бизнесмена Петър Христов, който е основен дарител за изграждането на съоръжението. „Чест и удоволствие е да присъствам на откриването на това прекрасно съоръжение. Аз съм приятел с г-н Христов от много години и винаги съм поощрявал желанието му да инвестира в здравето на децата и спорта.

Виждаме, че днес тези намерения придобиха нови измерения. Имаме съоръжение, на което всички детски отбори ще могат да тренират и да станат едно много мощно подкрепление за набиращия скорост тим на „Етър”. Този пример за взаимодействие на г-н Панов и г-н Христов е това, което целим и в новия Закон за спорта. С него ще дадем голяма възможност на кметовете на всички общини да поощряват спортните инвестиции от частни компании”, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев. „Благодарение на инициативния комитет и основния дарител „Лактима Балкан” това игрище е факт. Нашите деца ще има къде да се възпитават в дух на спорт и от тук да започват бъдещите спортисти на България. Надявам се всички великотърновци да пазят това съоръжение. Не само европейските фондове и общинския бюджет могат да променят облика на нашия град. Много такива съоръжения може да има в нашия град, стига да има добро партньорство и сътрудничество с бизнес средата в града. Сега искам да кажа, че не само 72 млн. лв. европейски средства съм обещал за нашия град, а те са над 100 милиона лв.”, сподели кметът Даниел Панов. С приветствие към всички гости на откриването се обърна и бизнесменът Петър Христов, който благодари на всички, които помогнаха на екипа му за изграждането на новото спортно съоръжение във Велико Търново.

„През 2014 г. мой приятел ме запозна с треньорите Десислав и Николай. Поканиха ме на среща, на която присъствха и децата от „Болярчета”. Най-много ме вдъхнови тяхната мечта да имат спортен дом, да си играят, да се възпитават и да тренират. В името на тяхната и на нашата мечта аз си обещах, че ще направя всичко възможно, че ще поканя всички мои приятели, за да направим тази мечта реалност. Преди 20 години, когато придобихме „Лактима”, след като разгледах всичко в нея, си обещах, че това е компания, която ще развивам близко до съгражданите ми.През всичките години съм полагал усилия да реализирам всяка наша идея, да привлека максимален брой хора, които да подкрепят нашите инициативи, за да превърнем нашите мечти в реалност. Благодаря Ви, че сте тук! Днес стоя пред Вас с чувство на гордост и с огромна благодарност, че всички мои приятели и партньори положихме усилие за реализирането на една детска мечта. Мили деца, добре дошли във вашия дом!”, каза Петър Христов при откриването на спортното съоръжение.

Грамоти за безвъзмездния си труд и помощ получиха всички фирми, които участваха в изграждането на новото спортно съоръжение във Велико Търново. Те бяха връчени от министър Кралев и кметът Даниел Панов. Игрището беше осветено от отец Славчо, който поръси за здраве всички официални гости на събитието. За доброто настроение на всички се погрижи мажоретния състав от ЦДГ „Соня” във Велико Търново, а новият терен беше изпробван от „Болярчета” веднага след откриването. Децата изиграха приятелски мач, който беше ръководен от популярния футболен съдия Камен Алексиев. Идеята за реализирането на спортния комплекс „Балкан Арена” се заражда в средата на 2015 г. Тогава е създаден Обществен съвет, в който се включват Министерството на младежта и спорта, Спортен клуб „Болярчета”, Община Велико Търново и „Лактима Балкан”.

Размерът на инвестицията е малко над  120 000 лева. Строежът на съоръжението стартира в края на октомври 2015. Теренът е с последно поколение изкуствена настилка, адаптирана към физическите дадености на децата и е с размери на игралното поле 45 х 20 метра. На него ще могат да се играят мачове от Футбол 5, съгласно стандартите на FIFA и UEFA. Изкуствената трева е внос от Италия, като с такава са застлани и тренировъчните бази на тимове от Серия А. Спортният комплекс е енергоспестяващо осветлението, трибуна и съблекални. На „Балкан Арена” ще могат да се организират и градски турнири между училищата и детските градини. Комплексът е разположен върху един декар площ, проектът бе дарение от група великотърновски проектанти със съдействието на администрацията и на кмета Даниел Панов. Гости на откриването бяха още заместник областният управител Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спиридонов, председателят на комисията по „Спорт и младежки дейности” в Горна Оряховица Димитър Николов,  известният ди джей и председател на ОбС в Дряново Теди Джорджо, председателят на Зоналния съвет на БФС Бончо Генчев, общински съветници, общественици, бизнесмени, дарители и граждани.

Източник: dartsnews.bg

Снимка: Пламен Иванов

Още снимки:
[fancygallery id=”1″ album=”17″]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание