Михаела Христова в рубриката “Мениджърите споделят”

Българската компания „Лактима Балкан“ е вече 20 години на пазара, с което наистина се гордеем – млечният бизнес е много динамичен. Предприятието ни е във Велико Търново – в район, в който природата е запазена и в близост можем да се снабдяваме с чисти суровини.

Независимо от това, че произвеждаме традиционно българско кисело мляко, залагаме и много на иновативните продукти. Ние сме пионери в производството на айрян в предприятие, а не в домашни условия. Оттук следва и първият ми принцип за успешен бизнес – наблюдавайте потребителското поведение и винаги обръщайте внимание на крайния клиент. В Лактима Балкан анализираме потребностите на нашите клиенти, вникваме в тях и на база на това вземаме решение как да действаме, за да бъдат максимално удовлетворени. Така забелязахме, че във външни условия е трудно да се намери айрян с едно и също добро качество и зависи от този, който го е приготвил. Затова още преди 15 години решихме да отговорим на тази потребност. А защо преценихме, че сме успешни в това? Защото се появяват все повече конкуренти.

През тези 20 години е имало и много трудни моменти, и успехи. По-важното е, че трудните моменти приемаме като предизвикателство, извличаме извода и помним какво не трябва да го повтаряме. Не се притесняваме от грешките.

Вторият принцип за успешен бизнес е да държим много на лоялните търговски отношения – не към само клиентите, които са изключително важни за нас, а и към всички партньори, с които имаме ежедневен контакт. Понякога те правят грешки, и най-лесното е да кажеш – „Спирам да работя с теб, ще намеря друг“. Това обаче са партньорства, изграждани с години. И не само не е лесно, не е и печелившо с лека ръка да прекратим отношенията. Затова в Лактима Балкан имаме партньори, на които наистина можем да разчитаме.

Третият принцип: изключително много държим на служителите, които са вече 120. С гордост мога да кажа, че много от тях работят повече от 15 години при нас и приемат компанията като своя, а това е най-ценното – дава им мотивация да работят със сърце. Понякога нямат достатъчен опит, но видим ли потенциал – залагаме на този човек и сме склонни да инвестираме в неговото развитие.

И още: в бизнеса е много важно да имаш правилна инвестиционна стратегия. Всички знаем, че разходите винаги са много, но и винаги трябва да имаме визия напред. Гледаме към бъдещето и винаги да отделяме внимание към технологии, в които да инвестираме. В такъв момент винаги ще е трудно, но знаем, че в бъдеще това ще се отплати, често многократно. Бавно и устойчиво всяка година обновяваме технологично предприятието като естествено се отнасяме с внимание към околната среда.

И накрая бих казала, че една компания е много важна социалната отговорност. Ако някои компании заделят огромни бюджети за шумни кампании, ние сме се насочили към това да подкрепяме социални инициативи, защото всички живеем в една социална среда. Ако искаме всички да се чувстваме добре и на мястото си, трябва да се грижим самите ние, а невинаги да прехвърляме цялата вина на държавата, която да взима решения вместо нас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание