Откриха иновативната учебна стая “Креативни мислители” в Търново

Първата по рода си стая за модерно обучение на деца бе открита днес в ОУ „Димитър Благоев” във Велико Търново. Стаята, обединяваща паметта за българщината и модерните технологии, бе създадена по инициатива на Сдружение „Азбукари”. Мястото, което на практика е цялостен обучителен център, е наречено „Креативни мислители” и стана възможно с подкрепата на „Лактима” ЕАД и други дарители.

Откриването стана в присъствието на деца, родители и учители. За старта на резултата от проекта на „Азбукари” дойдоха зам.-областният управител Любомира Попова, председателят на ОбС Венцислав Спирдонов, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, ректорите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бондожолов и на НВУ „В. Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, десетки приятели и партньори на авторите на „Креативни мислители”.

„Българският учител е творец и не се страхува да разчупи рамките. Благодаря на всички, които създадоха това модерно място за обучение и творчество. С ваша помощ имаме алтернатива на традиционното обучение и възможност да направим така, че образователната система да не е просто набор от скучни методи за преподаване”, посрещна гостите директорът на ОУ „Димитър Благоев” Надя Владимирова.

Разтърсва ме неудържимата емоция, че реализирахме мечта в името на децата. Убедена съм, че „Креативни мислители” е място, на което ще се раждат новите български възрожденци, посочи и председателят на „Азбукари” Цвета Кирилова. Искаме да дадем възможност на всички ученици да бъдат равнопоставени в процеса на обучение и в същото време да развиват своите таланти. Нашите деца заслужават да имат модерни класни стаи, където да придобиват нови знания, допълни тя.

„Щастлив съм, че съм част от този екип. Днешното събитие ме връща години назад, във времето, когато бях ученик. Тогава моите преподаватели успяха да възпитат у нас гордост, че сме българи. Вярвам, че в тази стая ще откриете смисъла на думи като чест, достойнство, шанс. Помнете, че шанс може да получи всеки, но успешен става само този, който е упорит в познанието. Мотивирайте се да бъдете добри и не спирайте да се образовате. Не изпускайте шанса си да трупате познания, да опознавате света по различен начин. Опознавайте различното, новото, постоянно намирайте нови мечти, които да ви мотивират да се развивате”, обърна се към децата председателят на Съвета на директорите на „Пропъртис Мениджмънт Груп” ЕАД Петър Христов.

Освен, че разполага с модерно технологично оборудване, стаята „Креативни мислители” стимулира децата да припомнят миналото и корените си. Целта на проекта е да създаде предразполагаща към новаторство атмосфера за обучение и практики, които все по-осезаемо ще бъдат застъпени в образователната система на страната в бъдеще. Мисленето и творчеството на децата ще бъде насърчено с правото на свободен избор на знание в уютна среда. Иновативният пилотен проект „Креативни мислители” е пример за представяне на очакваните от обществото, родителите и учителските среди нужни образователни реформи, за да се вдъхнови мотивацията във всеки ученик и той да разгърне възможностите си според собствените предпочитания.

В „Креативни мислители”, където размяната на информация и познание ще както от преподаватели и лектори към деца, така и в обратна посока, са представени български исторически символи, личности от историята на страната ни, творби на родни живописци. „Креативни мислители” подреди и историческа викторина с интересни визуални решения, керамика и скулптури на творческия екип, сред който популярни имена от изобразителното изкуство.

В модерната класна стая ще има възможност да се ползва и „Букварино“. Образователното помагало представлява един алтернативен учител по история, български език, правоговор и правопис и има запазено място във всяко едно училище. По мнението на преподаватели „Букварино“ е алтернативен източник на знания за историята и развитието на българската азбука. Събраните от него средства също подпомогнаха и реализирането на „Креативни мислители“.

Поредица от събития съпътстваха днешното откриване на модерната стая. В света на знанието и историческата грамотност децата бяха въведени от актьора Филип Филипов, влязъл в образа на Христо Ботев. Художникът Краси Тодоров проведе майсторски клас „Художественият образ в контекста на историческата достоверност и прецизността при неговото възпроизвеждане”. Лекция, посветена на творчеството, знанието, иновацията и модерното обучение изнесе психологът Дима Желязкова. Желязкова разкри предимствата при обучението на деца чрез използването на модерни технологии в класната стая. Бе представена и лентата „Ботев: От Голгота към Свобода”. Филмът е част от патриотичната платформа „Незабравима България”. Минути по-късно бе открита изложбата „Импулс за промяна с „Креативни мислители”. Програмата за тържествения ден включи и детски празник – историческа викторина и игри „Букварино”.

Биляна Милчева

Снимки от събитието можете да видите тук: www.facebook.com/Lactima.Balkan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание