Пътешествие по стъпките на българската история

Красимира Патерова и нейното семейството пристигнаха в старопрестолен Търновград в очакване да започне тяхното историческото пътешествие

– “По стъпките на българската история“, наградата за месец юли от играта на „Букварино“, осигурена от компания “Лактима“ ЕАД. Семейството беше любезно посрещнато в завода на “Лактима“ ЕАД от производствения директор Стоян Стоянов, който им показа в детайли  процеса на производство на кисело мляко и млечни напитки. От момента на постъпването на прясното мляко, обработката, преминаването през поточната линия до напускането на завода, за да достигне до крайният потребител.

Семейството получи  уникалната възможност да вкуси айрян “Балкан“, директно от производствената линията. След което Красимира и нейните роднини посетиха и административната сграда на компания “Лактима“, където в конферентната зала имаха възможност да опитат всички продукти с марката “Балкан“ – млечни напитки, безалкохолни напитки, студен чай и ни разказаха за щастливия момент на изненада и щастие от получената награда от играта на „Букварино“.

След сладкодумен разговор, семейството се отправи към архитектурно-музеен резерват Арбанаси. Най-ранните сведения за съществуването на Арбанаси са от края на XV – началото на XVI век. През този период селището е било владение на висши съновници в Османската империя. В годините след 1541 г. то става собственост на великия везир на империята – Рустем паша. Срещу задължението да охраняват близкия проход, жителите му са освободени от доставки за армията и редица данъци, живеещи в селището християни имат редица привилегии.

Узаконените привилегии превръщат Арбанаси в примамливо място за живеене. В селището е живеело население с албански, български, гръцки и влашки произход, а обединяващия го фактор е източноправославното му вероизповедание. В селището живеели и представители на фамилии, чиито корени са от средите на балканската и византийска средновековна аристокрация. Сред тях се открояват имената на Трендафил Кантакузин, Братияно, Гьоргяки Филипеско, Бранковани и др. От рода на изселилия се от Арбанаси Полихрон произхождат народните благодетели Евлоги и Христо Георгиеви. Оттук водят началото си фамилиите Паница и Тафрили, родовете Хаджикостови, Ламбринови, Кандиларови, Русевич, Чокан, Чамурови, Лечеви, Брешови. Двама видни революционни дейци от епохата на Възраждането са родени в Арбанаси – Тома Кърджиев и Иларион Драгостинов.

Съществен фактор даващ отражение върху общия просперитет на Арбанаси било образованието и организацията на учебното дело и ролята Църквата. От средата на XVI в. до края на XVIII в. в Арбанаси били издигнати, многократно разширявани и стинописани 7 храма: “Рождество Христово”, “Св. архангели Михаил и Гавраил”, “Св. Димитър”, “Св. Георги”, “Св. Атанасий”, “Св. Никола”, “Св. Богородица”.

В с. Арбанаси, семейството на Красимира, бе настанено в Етнографски комплекс „Българка“, или така наречената къща Бранковани, която е една от най-забележителните къщи в селото. Етнографски комплекс ”Българка” се намира в непосредственна близост до църквата  «Рождество Христово » и музей »Констанцалиева къща». През 350 – годишната си история е имала за собственици много заможни и знатни хора, сред които и румънския княз Константин Бранковани (1688-1714г). След потушаване на жестокото Чипровско въстание, именно той приютява голяма група български бежанци във владенията си в Румъния.

През вековете тази сграда е била училище, болница за деца, приютявала е монаси от Атонския манастир и бунтовници по време на въстанията. В стила на монументалната и неповторима възрожденска архитектера от 17 век, двуетажната къщата представлява своеобразна крепост. Масивните и дувари силно контрастират с просторната китна градина и обширен двор, а таваните и вратите са богато украсени с дърворезба.

След кратък отдих в прекрасната градина на комплекса и игра на “Букварино“, семейството на Красимира се отправи на историческа разходка и опознаване на значимите музейните обекти в Арбанаси, първият от които беше Църквата „Рождество Христово“. Цялата й вътрешност е покрита със зография, изпълнението на която е станало на етапи – 1597 г., 1632 г., 1638 г., 1643 г., 1649 г., 1681 г. В рамките на тези близо девет десетилетия възниква уникален стенописен ансамбъл, който няма равен в българските земи. Особено силно усещане внуши на Краси, сцената “Суетният живот в лъжовния свят” или Колелото на живота. Храмът “Рождество Христово” е част от комплекс, който е бил резиденция от която се е осъществявало управлението на най-голямата митрополия на Балканския полуостров – Търновската.

Семейството на „Букварино“ посети и музея “Констанцалиева къща“ която е един от най-представителните паметници на жилищната архитектура в с. Арбанаси. Къщата е била притежание на големия арбанашки род Тафрили. Впоследствие е закупена от жителя на селището Атанас Констанцалията откъдето идва и името й. Констанцалиевата къща се намира в централната част на Арбанаси, в близост до известната Коконска чешма. Тя е двуетажна, построена на линията на улицата накъдето е обърната изцяло каменната и фасада. Солидни каменни зидове ограждат дворното и пространство.

Констанцалиевата къща е великолепно свидетелство за творческите качества на майсторите които са я изградили, високата култура и финансови възможности на стопаните и. В нея победителите от играта на “Букварино“ разгледаха експозиция представяща бита на арбанашките жители от XIX век.

 Поредната изненада която получи семейството на Красимира  бе емоцията и изживяването да бъдат част от Летен Оперен Фестивал “Сцена на Вековете“ на крепостта “Царевец“, където наблюдаваха операта „Борислав“. Това е първата българска историческа опера по повестта на Иван Вазов и музика на маестро Георги Атанасов. Произведението се качва отново на сцена след  повече от 100 години, след като композиторът го създава. След края на операта, семейството наблюдава единствения по рода си в България, аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина“. Драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказаха славната и трагична история на Второто Българско Царство (1185 – 1393 г.) Спектакълът е една уникална атракция и част от магията на Царевград Търнов.

Преминавайки през различните времеви епохи от съществуването на величественият Търновград, приключи първият ден от пътешествието на семейството на „Букварино“. Следващият започна със вкусна, домашно приготвена закуска от домакините в Етнографски комплекс “Българка“. С нови сили Красимира и нейните роднини с нестихващ ентусиазъм и желание за нови знания се отправиха към историческите места и обекти във Велико Търново. Техен спътник беше и историческото помагало „Букварино“. Чрез картите от комплекта, застанала пред крепостните стени на “Царевец“, Красимира показваше на своя братовчед, владетелите живели там.

Времето от историческото пътешествието на нашите победители неусетно тече, и вече с обогатени исторически знания, то се отправи към музея на восъчните фигури “Царевград Търнов“, най- новият музей във Велико Търново. Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ , популярен като “музей на восъчните фигури”, е разположен в близост до хълма Царевец, в самото сърце на старопрестолния град. Визуализира се живота на различните социални слоеве в средновековното българско общество – владетели, духовенство, болярска и войнска прослойка, занаятчии.

Улицата на занаятите или т.нар. „Самаводска чаршия“ беше следващата място от историческата разходка. Стъпвайки по масивния калдъръм, Краси, усещаше отекващия звън от вибрациите на трудолюбивите  майсторски ръце на занаятчиите от епохата на българското Възраждане. Семейството на “Букварино“ видя в грънчарското ателие на майстор Нина Нешева, автентични глинени парчета от чинии, намерени при археологически разкопки на Трапезица, по които тя прави модели на глинени чинии с тематичните символи на търновската керамична школа. През ръцете на прочутата великотърновска грънчарка са минали 24 тона глина. Вече четвърт век тя е на Самоводската чаршия, като семейство Нешеви са сред малцината грънчари у нас, които са се специализирали в правенето на т. нар. царска или сграфитокерамика.

Неочаквано дойде време и за следобедно кафе. Няма по-пленяващо, силно енергийно и въздействащо място от Преображенски манастир, където наслаждавайки се на прекрасна гледка, сред обаятелните разкази на отец Георги да  изпиеш едно хубаво кафе направено на джазве. И така, приключи едно истинско пътешествие, преминало през много епохи, владетели, личности, събития и моменти.

Красимира Патерова и нейното семейство преживяха епохата на Второ българско царство, Средновековие и Възраждане, потопиха се в моментите от най-новата ни история и пред екипите на сдружение “Азбукари“ и компания “Лактима“ с гордост заявиха, че ще пазят в сърцата си огъня българското величие.

Десислава Коева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание