Празник на киселото мляко

Традиционният празник на киселото мляко в Трън тази година беше посветен на 110-годишнината от откриването на тайната на българската храна на дълголетието.

През 1905 г. д-р Стамен Григоров, роден в трънското село Студен извор, е открил пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно “лактобацилус булгарикус Григоров”, макар през последните десетилетия фамилията на откривателя да е отпаднала от официалното наименование.

Тази година програмата дза отбелязване на празника беше двудневна. В петък в София се състоя научно – практическата конференция, а в събота празненствата продължиха в Трън на площада. Именно в тях се включи “Лактима Балкан”. След официалното откриване бе даден старта на кулинарно шоу с конкурсен характер, последвано от игри, викторини, конкурс мис и мистър “Кисел” и множество вкусни награди. Имаше търг с явно наддаване за домашно приготвени баници, както и надпиване с айрян “Балкан”. Много награди и свежи и вкусни изненади осигурихме за всички гости на празненствата. В програмата бяха включени още дегустации на домашно приготвени млечни продукти, дегустации на нови млечни продукти на водещи фирми млекопреработватели, фолклорна програма, както и посещение на Музея на млякото в с.Студен извор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание