Киселото мляко пази от диабет

Консумацията на кисело мляко и нискомаслени сирена и извара може да намали риска от развитие на диабет тип 2, предаде АФП, като цитира изследване на специалисти от университета в Кеймбридж.

Проучването продължило 11 години, като са наблюдавани 3500 британци от източното графство Норфолк, както и 753 души, които вече страдали от диабет тип 2. Оказало, че при тези, които редовно ядели кисело мляко, прясно сирене и обезмаслена извара, рискът от диабет бил с 24 на сто по-нисък. А при консумиращите седмично над 500 грама кисело мляко опасността да развият болестта се снижила с 28%.
Учените смятат, че особено важна е закуската, при която, ако например чипсът бъде заменен с кисело мляко, рискът от развиване на диабет тип 2 може да падне и до 47%. Специалистите са доволни от изследването си, защото за пръв път установяват какъв тип храна е полезна срещу вид заболяване, а не само отхвърлят някои като вредни.

Те смятат, че благоприятното действие идва от наличието на млечнокиселата бактерия в тези продукти, която предизвиква ферментацията, и на специфичната форма на витамин К, която се образува при процеса. Диабет тип 2 е пряко следствие от затлъстяването и представлява нарушение в метаболизма.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание