Киселото мляко полезно за мозъка

Пробиотиците, които се срещат в натуралното кисело мляко повишават настроението на хората, защото се отразяват на функционирането на мозъка, показва ново изследване.

Изследователи от Университета на Калифорния в САЩ са доказали, че чревната микрофлора оказва влияние върху функцията на главния мозък, а пробиотиците, съдържащи се в натуралното киселото мляко, от своя страна, въздействат на микроорганизмите в стомашно-чревния тракт.

В изследването са участвали жени-доброволци на възраст 18-55 години, имащи здравословно тегло. Те били разделени на три групи. На членовете на първата група давали кисело мляко с пробиотични щамове (микроорганизми, нормализиращи състава на чревната микрофлора), като Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophiles и Lactobacillus bulgaricus. Втората група получила кисело мляко без пробиотици, а третата въобще не консумирала кисело мляко.

Преди и след едномесечното изследване учените сканирали мозъка на жените. Резултатите от магнитно-резонансната томография (МРТ) показали, че при тези участници в изследването, които са получавали пробиотици, била установена ясна връзка между централната част на ствола на главния мозък и зони на мозъчната кора, отговорни за когнитивните процеси, чувствата и емоциите.
Авторите на изследването заключили, че промяната на чревната микрофлора влияе върху активността на тези дялове на мозъка, които контролират емоциите и интелектуалната дейност. “Нашите резултати показват, че някои от компонентите на киселото мляко може действително да променят начина, по който мозъка ни реагира на околната среда”, каза д-р Кирстен Тилиш, ръководител на изследването.

От години на науката е известно за ползите от консумирането на кисело мляко с пробиотици. Те укрепват имунната система, подпомагат храносмилането, улесняват за поддържане на здравословно тегло и нормално кръвно налягане. Също така е известно, че мозъкът изпраща сигнали към червата и това обяснява защо в моменти на голям стрес и рязка смяна на емоциите, много хора страдат от стомашно-чревни проблеми. Но изследователите от Университета в Калифорния са успели да докажат, че в човешкото тяло сигналите се движат не само от мозъка към червата, но и в обратна посока. Лекарите се надяват, че с течение на времето, пробиотичната терапия ще се използва при лечение на различни мозъчни заболявания, включително тревожност, депресия, а така също и аутизъм, и болестта на Алцхаймер.

Влиянието на чревната микрофлора върху здравето и дълголетието е доказано още от големия руски микробиолог Иля Мечников. Той прави задълбочени изследвания за влиянието на българското кисело мляко върху човешкия организъм заедно с група изследователи от Института “Луи Пастьор” в Париж. Убеден в превъзходните качества на българското кисело мляко като хранителен продукт, през последните 10 години от живота си Мечников редовно консумирал този продукт.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание