За млякото

Киселото мляко и другите кисело млечни продукти имат специално влияние върху здравето.

Те биват отнасяни към така наречените пробиотични храни, които представляват продукти, съдържащи живи микроорганизми. На разбираем език – пробиотици са “приятелски” бактерии, които са нормални обитатели на червата и благоприятно повлияват храносмилателните процеси, а имат и доказано положителен здравен ефект. Най-широко използваните пробиотични бактерии са от групата на лактобацилите и бифидо бактериите. По тази причина и най – популярните пробиотични продукти са кисело млечните продукти. Млечнокиселите бактерии имат силна антимикробна активност.

Те допринасят за създаване на бариера пред вредните бактерии, а също така потискат растежа им.
Кисело млечните продукти съдържащи пробиотици в себе си имат по-висока биологична стойност от обикновените храни – разграждат се по-лесно в организма, а съдържащите се в тях витамини, минерали и млечна захар се усвояват по-пълноценно. По-доброто усвояване на калция от кисело млечни продукти ги прави предпочитани за поддържане на оптимално костна плътност и отдалечаване на процесите на костна деминерализация. Важен е приемът на кисело млечни продукти и при бременност. Потребностите от калций са увеличени още от първите месеци на бременността, когато започва образуването на костите на плода. В млякото и млечните продукти калцият е в лесно усвоима форма.
Млечно киселите бактерии подобряват храносмилането, те подобряват имунитета, намаляват случаите на свръхчувствителност и алергия към млякото, намаляват и риска от атеросклероза,тъй като тяхното действие предизвиква понижаване на холестерола в кръвта. При различни изследвания е установено, че тези бактерии намаляват канцерогенните ракообразуващите) вещества и ензими в правото черво, което показва, че имат потенциал да защитават от развитие на рак.
Изброявайки всички тези положителни ефекти върху човешкия организъм и имунна система може би е добре да се обръщаме по-често към кисело млечните продукти, които са традиционни за нашата страна и да търсим тяхното полезно действие чрез приемането им в разнообразните видове, в които те се предлагат в наши дни – пълномаслено кисело мляко и кисело млечни продукти, обезмаслени млечни продукти, плодови млечно – кисели напитки, айрян. Съчетавайки полезното с приятно можем да осигурим защита на организма си.

Киселото мляко предпазва от рак

Кофичка кисело мляко на ден предпазва от рак на дебелото черво и остеопороза. Това сочат наблюденията на специалисти, които участваха в конференция посветена на профилактиката на болестите чрез хранене, билки и соколечение през ноември 2010 година. Специален гост на срещата бе проф. Христо Мермерски. Идеята на участниците е в България да се изгради Национален център за здравословно хранене и алтернативна медицина. По данни на Световната здравна организация, нездравословното меню предизвиква 70% от заболяванията водещи до преждевременната смърт, каквито са например, инсултите и инфарктът. “Природата е най-добрият лечител, тя цери 66% от болестите”, каза проф. Мермерски. Според него, като супер лекарства от природната аптека могат да се използват орехи, мед, кисело мляко и лимон.

Кисело мляко срещу лош дъх

Лошият дъх може да бъде предотвратен с консумацията на кисело мляко. Вместо използването на калорични ментови бонбони ефикасно лекарство се оказват лактобацилус булгарикус. Киселите бактерии в млякото унищожават микроорганизмите причиняващи неприятното усещане в устата. За това калифорнийски учени препоръчват в менюто ни на закуска да присъства плодовото кисело мляко.

Айрян със сол – спасение за хипертониците и сърдечноболните в жегата

Едно от важните неща за хората със сърдечни проблеми е да дозират приема на течности в горещините. Това оказва се не е лесно, защото прекаляването води до натоварването на сърдечния мускул. Едни от полезните напитки в жегите са айрянът със сол или собственоръчно направена цитронада със сол, препоръчва доц. Юлия Джоргова – шеф на Клиниката по кардиология в столичната университетска болница “Св. Екатерина”. Към лимоновия сок може да се прибави и малко захар, ако човек не страда от диабет.

Млякото помага за по-бързото изгаряне на мазнини

Солта е важна добавка, тъй като при изпотяването организмът губи соли и трябва да ги възстанови.
Изследванията са показали, че тези които се опитват да отслабнат и пият често мляко, губят два пъти повече тежест, отколкото онези, които не го консумират. Друга причина, поради която млякото ускорява метаболизма е, че то поддържа стабилно нивото на инсулина.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание