В момент на криза осъзнаваме, че служителите са наш безценен ресурс

Вероятно няма търговска структура, която да не е засегната от пандемията и задаващата се икономическа рецесия на глобално равнище. Ето и експертната оценка на HR мениджъра на „Лактима“ за трудностите пред бизнеса и пазара на труда.

Как посрещате негативните промени в „Лактима“ и принудени ли сте да освобождавате служители?

– Здравейте! За съжаление и ние сме от засегнатите компании от кризата с COVID-19, защото част от основните ни клиенти са именно ресторанти и малки заведения за бързо хранене. В началото бяхме изправени да правим трудни решения и направим редукция на персонала, но тя е в съвсем малки граници от 1,5%. За радост ние сме изключително гъвкава компания и буквално за 2 дни се адаптирахме към новия модел на работа. Мога да се похваля, че разполагаме с изключителен човешки капитал, който много бързо се пренастройва към новата ситуация.

Какви инструменти използвате в овладяване на кризата с кадри и предлагате ли варианти за преквалификация вътре в компанията?

– Ползваме всички инструменти за подбор и задържане на персонала познати в HR практиките. Държа да подчертая, че наша фирмена политика е стремежа да задържаме нашите служители, станали веднъж част от екипа. Стремим се да запазим този безценен ресурс, а именно човешкия капитал. Много често, когато даден служител не се чувства удовлетворен от позицията която заема, търсим и предлагаме позиция, която би го накарала да се чувства в свои води. Но това е практика, която ние ползваме от години, не просто в момент на криза. Като компания полагаме наистина големи усилия персонала ни да се чувства спокоен, когато е на работа с цел да работи ефективно, а не да се чуди как да се справи с дадена трудна ситуация. Веднага мога да дам и пример за това. Преди повече от пет години назначихме момче на работа, което беше току-що завършило на длъжност общ работник. След около година и половина, той поиска да напусне защото искал да учи, но не виждал как ще стане предвид графика му на работа. След разговор с него и прекия му ръководител, направихме предложение за подсигуряване на средствата за обучението му. След като завърши първия семестър го преназначихме на позиция, която той имаше желание да заема и към днешна дата очакваме дипломата му за Висше образование като част от екипа на „Лактима“.

Опитвате ли се да запазите работните места на служителите си?

– Разбира се с всички сили се стремим да запазим всички работни места. Но понякога и за нас това е невъзможно.

Провеждате ли ясна вътрешна комуникационна политика със служителите на компанията с оглед на промените, които предстоят, за да ги успокоите в тази несигурност?

– Да! Всички наши служители са наясно с трудностите и дори получаваме тяхната подкрепа в промените които предприемаме.

Кандидатствахте ли по програмата 60/40 и смятате ли, че това е удачна мярка за запазване на служителите в икономическа криза?

– На този етап не сме кандидатствали за мярката 60/40. Относно това дали е адекватна или не, коментарът ми е, че за  някои търговски структури е добра, но за един малък ресторант, който няма заделен капитал, не е подходяща.

Как защитавате служителите си на работните им места и предоставяте ли защитни маски и облекла?

– В дружество  „Лактима“ са взети абсолютно всички мерки за безопасност на служителите. Всички са снабдени с предпазни маски и ръкавици. На служителите, които имат досег с производствения процес и продукция, са подсигурени предпазни облекла. На различни места в производството и в офисите са поставени  дезинфектанти. Помещенията се почистват поне по 4 пъти на ден и всички повърхности се обработват с дезинфектант.
Проведено е извънредно обучение на персонала как да работят в условията на COVID-19. Където е възможно въведохме дистанционен режим на работа. Служителите от администрацията работят на ротационен принцип, за да избегнем струпването на хора. Разработихме и допълнителни правила за работа в тези извънредни условия на работа и упражняване на труд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Последни публикации

Съдържание